Veľká či malá firma, zamestnancom dá rovnako

22.02.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Ak si zamestnanci Volkswagenu či inej veľkej firmy presadia v kolektívnej zmluve vyššie mzdy či dlhšie dovolenky, na tie isté benefity získajú nárok aj pracovníci stoviek stredných a malých firiem rovnakého sektora.
Takýto návrh novely zákona o kolektívnom vyjednávaní v stredu (20.2.) schválila vláda, píše na šiestej strane denník PRAVDA v článku "Veľká či malá firma, zamestnancom dá rovnako".
Takzvané kolektívne zmluvy vyššieho stupňa presadil už prvý Ficov kabinet, nestihol ich zaviesť do praxe. Dosiaľ ich mohli uzatvárať len podniky združené v zamestnávateľských zväzoch. Ak však nový vládny návrh podporí parlament, nové pravidlá budú platiť pre všetky firmy v sektore s viac ako 20 zamestnancami. Podmienkou už nebude ani súhlas zamestnávateľa. Novelu odborári vítajú, opozíciu a zamestnávateľov však jej návrh pobúril. Kolektívnou zmluvou vyššieho stupňa, na základe ktorej majú napríklad o týždeň dlhšiu dovolenku oproti Zákonníku práce, sa však aj za pravicovej vlády riadili všetci zamestnanci štátnej a verejnej správy.

 

Vyberte región